RECENSIE ALBUM "ZOVEEL"

10-12-2006

Gordon, Het beste van Gordon - Zoveel, CNR Music, 22 219718

Daar is hij weer: Gordon. Ik heb hem gemist. Hoewel hij veelvuldig aanwezig was op radio en televisie miste ik de eigentijdse volkszanger, de enige soulzanger van Nederland, het toonladderevenbeeld van Mariah Carey, de gevoelsmens en entertainer. Als DJ, presentator en mede- en tegenstander van 'Geer' vond ik nooit dat bij hem, wat ik wel in hem zie als solozanger.

Het beste van Gordon - Zoveel, bevat 14 hits uit de periode 1991 - 2003 en vijf nieuwe liedjes. Deze nummers klinken helemaal 2006 én passen tegelijkertijd volkomen binnen de mettertijd zich ontwikkelde Gordon-sound. Dat betekent dat ook het nieuwe werk uit ballads, gelikt geproduceerde up-tempo's en duetten bestaat.

Strak productiewerk is het dansbare openingslied Jij. De daarop volgende ballade Volg je hart, samen met zijn nichtje Deborah, maakt minder indruk. In beide liedjes geeft Gordon wel zijn meest kenmerkende kunsten prijs: het spelen met toonladders en het gebruik van een kopstem van jewelste. Eat your heart out, Geer!

Echt interessant is Als je maar gelukkig bent. De muziek en uitvoering daarvan zijn stoer en eigentijds en de rap van Lange Frans is fenomenaal. De mooie taal die de Diemense rapper even krachtig als muzikaal uit de mond schudt verdient waardering. Inhoudelijk is het lied een statement voor een onvoorwaardelijke acceptatie van homoseksualiteit; ook hiervoor lof.

De hitzone van dit album verbindt de doorbraak Kon ik maar even bij je zijn (1991) via Omdat ik zo van je hou (1995, Pourque tu m'aimes encore) aan recentere hits met de R'nB-formaties Re-play en Romeo. Deze en andere successen komen ook aan bod op de dvd met clips, die als bonusschijf aan dit album is toegevoegd. 

Het beste van Gordon - Zoveel is een aanrader. Het album toont aan dat Gordon, naast het geiten en kiften met Joling, vooral en al vijftien jaar een uitstekend zanger is.

Bron: Liedkunst.nl