GORDON HELD VAN IDOLS!

14-10-2007

 

 

Gordon held van ’Idols’?
door Wilma Nanninga

AMSTERDAM - Gordon dreigt de nieuwe held van Idols te worden. Met zijn dolkomische, snoeiharde, maar ook oprechte commentaar op de deelnemers gaat de grappenmaker Nederland vanaf zaterdag vermaken. Het vertrek van juryvoorzitter Henkjan Smits leek een groot gat te slaan. Zal hij snel worden vergeten?

Na de perspresentatie afgelopen vrijdag was de kritiek op Gordon al niet meer van de lucht. Zijn commentaar dat een slecht presterende kandidaat een nekschot zou moeten krijgen en zijn opmerking dat een zanger zo lelijk was dat het licht wel uit moest zijn geweest toen hij zijn vriendin ontmoette, vielen niet overal even lekker. Toch gelooft RTL een gouden greep te hebben gedaan met Gordon. „Als het te erg wordt, grijpen we in”, belooft RTL.

Is-ie te grofgebekt? Ja. Lacht hij te hard om zijn eigen grappen? Ja. Beoordeelt hij mensen op hun uiterlijk? Ja. Is Gordon wel op zijn plek bij ’Idols’? Ook dat antwoord luidt ja.

Programmadirecteur Erland Galjaard van RTL benadrukte het nog maar eens: „We hebben Gordon met groot, groot, gróót plezier verwelkomd. De jury is tegenwoordig bijna het belangrijkste bij de auditieshows.”

De amusementsfactor van het programma zal tot ongekende hoogte stijgen met Gordon in de jury. Hij kan zijn vileine opmerkingen tijdens de auditierondes niet voor zich houden. Presteert het om al te gaan lachen voordat een kandidaat ook maar één woord heeft gezongen, mee te ’miauwen’ met een kandidate en meedogenloos te reageren op een meisje wier ene been korter is dan haar andere. Gordon doet nog het meest denken aan het verschrikkelijke jurylid Simon Cowell, aan wie Idols in Amerika zijn enorme succes te danken heeft. De komende Idols wordt keihard, jawel.

De ogenschijnlijk onbewogen Jerney Kaagman tovert een glimlach op haar gezicht, en de heren Eric van Tijn en John Ewbank (ook een nieuw gezicht in de jury) hebben duidelijk schik door de doldwaze opmerkingen van hun collega.

Of de zanger wel ’serieus’ genoeg is om echt talent te ontdekken, zoals Henkjan Smits dat kon, blijft afwachten. Hij zingt in elk geval zelf. Dat scheelt. In het programma is hij bovendien niet de enige clown. Afgewezen kandidaten krijgen deze vierde editie ruimschoots de gelegenheid om wraak te nemen. „Zal ik Gordon eens nadoen”, zegt een van hen na afloop om voor de camera een prachtige imitatie van een huilende hond ten beste te geven.

Idols 4 geeft ook antwoord op een vraag die showbizz Nederland zich maandenlang stelde.

Is Gordon grappig zonder Gerard Joling? Dat antwoord is zonder twijfel ook: ja!